úterý 31. ledna 2017

Vaříme s Tátou v Koreji - Doenjang jjigae


Polévku Doenjang jjigae údajně korejské matky dávají svým dětem jako úplně první "normální" jídlo. Každopádně je v Koreji tak tradiční, jako v Česku třeba gulášovka. A protože ji známe z menzy a víme jak má chutnat, rozhodli jsme se ji také uvařit. Recept dodal strejda Google a pak už stačila jen trocha úsilí.

Příprava je jednoduchá. Projdi se rolníku po poli a co se Ti tam líbí, si seber/utrhni/vykopej a dones domů. Pak vylov cokoliv z moře (krevetu, rybku). Nakrájej to a dej do vody vařit!

My jsme na poli (vlastně na trhu) našli cuketu, brambory, cibuli a jarní cibulku. Lovit v moři jsme nebyli, jako Středoevropané bez moře se ve všech těch mořských potvorách, které na trhu jsou, nevyznáme a kapra tu nemají.


A když je vše v hrnci, přidej rolníku dostatečné množství pasty ze zkvašených sojových bobů a vař, dokud zelenina nezměkne.

My jsme začali s pastou opatrně a pořád to nemělo žádnou chuť, tak jsme přidávali a přidávali, až tam zmizel celý obsah vaničky. Měla 180g a bylo toho na čtyři solidní porce.

Mimochodem, než jsem stačil napsat příspěvek, už jsme vařili polévku podruhé a tentokrát už jsme moudře koupili pasty rovnou kilo. Navíc se dost liší chuťově. První pasta byla výrazně pálivá a velmi aromatická (jako po kvasnicích). Druhá byla jemnější, s lehce oříškovou vůní a nepálila vůbec.


Ale pokračujme ve vaření. Tak tři minuty před koncem vaření přidej rolníku do polévky tofu nakrájené na kostičky.

A na závěr ještě jarní cibulku!


Co jiného podávat jako přílohu než rýži? Rýži!


Pepíček si spočítal misky a zjistil, že ostrouhá. Zase mlíko!


Neboj Pepíčku, dočkáš se! A když ne v Koreji, tak v Čechách, pasta ze sojových bobů se dá sehnat i tam!

3 komentáře:

  1. Ahoj Honzo,

    mile a vtipne napisane, tak drzime palce. My sa bavime s Michalkom v Prahe.
    Anicka

    OdpovědětVymazat
  2. Honzo, tvoje články jsou stejně návykové jako ten žvýkací rýžový koláček! Zlepšuji si jimi náladu. Moc vás všechny pozdravuju.
    Bětka

    OdpovědětVymazat