úterý 3. ledna 2017

Novoroční procházka

Kampus Seoul National University (SNU) je zařízlý v údolíčku mezi strmýmí kopci. Na jednom ze svahů je umístěn chrám, který se stal cílem naší novoroční vycházky. Východiště tras je hned u vstupní brány do kampusu.

Nejprve je samozřejmě nutno nastudovat trasu:
 A varovné cedulky:


Když už všechno víme, zařadíme se do průvodu ostatních turistů a míříme ke chrámu:


Naštěstí většina ostatních turistů má ambicióznější cíl, takže postupně mizí v bočních cestách vedoucích k okolním vrcholům.

Počasí je příznivé, Slunce prosvěcuje skrz mraky a není mráz. Ale teplo také ne a v noci mrzlo, takže potkáváme ledové jevy.



Poklidně si kráčíme ke klášteru, když se Pepíček rozhodne, že příkoří, kterému je vystaven - je nesen v nosítku, už bylo dost! Začíná se vzpouzet a řvát jak tur. Jak to ten kluk dělá, že si umí vybrat tak příhodnou chvilku? Jsme akorát pod závěrečným velmi strmým stoupáním. Neseme to naše zvířátko do kopce v náručí. Pěkně ztěžknul, budulínek náš. Takhle už mě dlouho mezi lopatkami nebolelo. Nahoře jsme odměněni čajem, který tu z nerezového samovaru rozdává milá paní.


V chrámu zrovna probíhá obřad, takže jsme ani nenahlédli. Venku je slyšet ťukání do dřevěné rolničky, bouchání na buben, cinkání a hlas mnicha. Obhlížíme chrám zvenku.


Pepíček začíná nakrabovat. Přidávám se a společně děláme nespokojeného Buddhu:


Má hlad! Až dodatečně si během kojení uvědomujeme, že sedíme zády k soše, ke které se chodí spousta lidí klanět. Snad má božstvo cit pro vyšší zájmy (krmení Pepíčka přeci) a odpustí nám.

Pak už jen obhlédneme hospodářství kláštera. Na vysvětlenou, každý klášter, který jsme zatím viděli, má místo, kde stojí nádoby s kimči a sojovou pastou. Tady se ještě navíc suší svazky lupení, které připomíná salát. Moc tedy nevoní...



Pak už sestupujeme, Pepíček si naštěstí dává říct a nechává se nést v nosítku. Cestou zpět si ještě fotíme selfie u jezírka. Je to pěkné místo na letní pikniky, odhadujeme, že tu bude hlava na hlavě.


Pak už jen nejkratší cestou jdeme bydlet.

Hezký Nový rok!

4 komentáře:

  1. Supr fotky! Co tam vlastně jíte? Asi se jedí hodně ryby nebo je každý den to kyselé zelí?

    OdpovědětVymazat
  2. Kimči, čili kvašené zelí, se tu podává vždy a ke všemu, takže ho máme fakt každý den alespoň jednou. Detailní příspěvek o jídlu prý už Honza připravuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kimči znám, ač jen z doslechu. Vrtá mi hlavou, jak se kojený Pepa může s něčím takovým popasovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Popasoval se s tím dobře. Asi to souvisí s tím, jak se to daří trávit matce, a mě to problémy naštěstí nedělá.

    OdpovědětVymazat