pátek 13. října 2017

Trochu těch památek (podle mámy v Koreji)

Jak už bylo řečeno, letošní Chuseok byl obzvláště dlouhý, takže mezi naše dva výlety za hranice všedních dní se vklínil i jeden den doma. Krom toho, že bylo potřeba vyprat a doplnit zásoby na další dny, jsme chtěli tuto příležitost nějak smysluplně využít ke zkoumání Soulu a okolí. Protože to měl být ale odpočinkový den, zavrhli jsme zdolávání kopců (beztak jsme všechny dostupné už prošli minimálně jednou) a místo toho jsme se jali hledat zajímavá muzea nebo něco podobného. Bohužel ale většina institucí tohoto druhu měla o státním svátku zavřeno. Mocný google mi na dotaz "one-day trip in Seoul" poradil pevnost v Suwonu (a pak ještě z neznámých důvodů návštěvu ruské čtvrti v Soulu s cílem ochutnat 100+1 druhů vodky). Pevnost v Suwonu měla tu výhodu, že byla o Chuseoku nejen otevřená, ale dokonce bez vstupného, takže nebylo co řešit a jeli jsme.

Wikipedie říká:
Pevnost Hwasong se nalézá v jihokorejském Suwonu, zhruba 30 km na jih od Soulu. Stavba trvala 34 měsíců a byla dokončena v září 1796. Při její stavbě se navíc uplatnila znalost západních i východních technologií, jejichž kombinací vznikla na svou dobu velmi moderní pevnost, která neměla obdoby ani jinde ve světě. Mj. zde poprvé byly v Koreji použity z Evropy převzaté kladkové mechanismy. Od roku 1997 je pevnost zapsána na seznamu UNESCO.

Délka hradeb činí 5.76 km, a byla to velmi pohodová vycházka s mírným převýšením, kdo to v Koreji má! Na následující fotce si povšimněte vesměs prázdné cesty za námi, další z výhod Chuseoku.


Hradby spolu s bránami a hlídkovými věžemi skýtaly krásná zákoutí:




Kontrast starého a nového tu je všudypřítomný. Na území obehnaném hradbami se navíc normálně bydlí a žije, což pevnost zbavuje dojmu jakéhosi skanzenu.


Z Pepy se stává pomalu, ale jistě chodec, takže nosítko bylo pod jeho úroveň, jak je patrné z následující fotky. Dělal v zásadě vše pro to, aby se z něj dostal ven:




Příště na viděnou na dalším výletě mimo Soul, tentokrát do okolí jednoho korejského maloměsta....

Žádné komentáře:

Okomentovat