středa 11. října 2017

Chuseok aneb korejské díkůvzdání

Chuseok (čte se "čusok") - podzimní svátek, navázaný pevně na lunární kalendář, je vždy mezi 14. a 16. dnem 8. měsíce (15. je vždy úplněk). A protože je závisí na měsíční fázi, z pohledu našeho kalendáře se jedná o svátek pohyblivý, letos připadl na 3.-5. října. Je o něm vždy státní svátek, tedy volno, obvykle se přidává ještě několik dní navíc, letos se vláda obzvlášť rozmáchla, volno bylo (když započítám víkendy) od 31.9. až do 9.10. Deset dní volna v kuse je v Koreji něco nevídaného!

O Chuseoku se dá mluvit také jako o dožínkách, oslavuje se úroda, ale významným prvkem je i uctívání předků, ať živých nebo zemřelých, takže díkůvzdání i dušičky v jednom. Zkrátka rodiny se scházejí a připravuje se hodně jídla (takhle to v krátkosti vyjádřil kolega mámy v Koreji, když jsem se ho ptal na Chuseok). Sluší se podotknout, že ve stejném termínu se slaví svátek i v Číně a náhoda to asi nebude.

Samozřejmě se k Chuseoku vážou tradiční jídla. My jsme měli možnost vyzkoušet si výrobu rýžových koláčků. Spíš bych měl psát rýžových knedlíčků:


Sedí se hezky na zemi a tvoří se. Z těsta z rýžové mouky a vody uděláte kuličku, z ní pak vytvarujete mističku, naplníte buď vařenými černými fazolemi, nebo pastou z oříšků a cukru. Knedlíček vytvarujete a dáte do hrnce, kde se bude vařit v páře. Aby se jednotlivé knedlíčky neslepily, udržují se mezi nimi mezery a jednotlivé vrstvy se oddělují jehličím z borovic. Tady ještě jednotlivé ingredience v detailu:


Zatímco někteří tvrdě makají, jiní řeší vizáž pro následující volné dny a cestování. Ale o tom zase až v dalších příspěvcích...

Žádné komentáře:

Okomentovat