pátek 1. září 2017

Pepíček má narozeniny

Rok utekl jako voda (respektive už je to rok, co mámě v Koreji praskla voda) a je to tady: Pepíčkovy první narozeniny.

A hned ve velkém stylu. V Koreji se první narozeniny totiž považují za významnou událost. Pořádají se mohutné oslavy za účasti široké rodiny, známých, kamarádů a kolegů z práce. Pepíčkovi nepřítomnou širokou rodinu nahradili kolegové mámy v Koreji. Ti se také postarali o to, aby byly dodrženy některé zvyky, které se k prvním narozeninám váží. Pepíček dostal svůj vlastní korejský kroj Hanbok:


Protože v Koreji se jede na výkon, je potřeba, aby se už od malička vědělo, kam dítě směřovat. Proto je dítěti při prvních narozeninách nabídnuto několik předmětů, které mají symbolizovat budoucí profese. A podle toho, po čem dítě sáhne, se usuzuje na jeho budoucí povolání:


Zde detail podnosu. Pepíček si neomylně vybral zlaté penízky. Bylo to kvitováno s nadšením, znamená to, že bude v budoucnu bohatý. A to je dobrá profese takřka všude na světě!


Samozřejmě nesměl chybět dort (čokoládovo-šlehačkový s višněmi) a pravidelní čtenáři tuší, že jde o mistrovský kousek z Jean Boulangerie. Jsou na něm dvě svíčky, protože ve stejnou dobu se narodila dcera kolegy, akorát té byly letos čtyři roky, takže každá svíčka je za jednoho oslavence. Vlastně to byla sdílená oslava, ale Pepíčkovi to, myslím, vůbec nevadilo, svou chvilku slávy si užil.


 Samozřejmě nesmí chybět společné foto. V Koreji jsou společné fotografie nezbytností.


Ještě musím přidat jednu momentku z oblékání. Je na ní vidět, jak ptáče už roztahuje křidélka:


2 komentáře:

  1. Být bohatý je dobrá profese :-)
    Kdy že má přesně narozeniny? My máme Vavřince od 30.8. Doufám, že ho starší kamarád Pepa nadchne pro stejné povolání..

    OdpovědětVymazat
  2. Taky doufám, že budu mít pohodový důchod zajištěný vděčným bohatým synkem! Je 29.8.

    OdpovědětVymazat