čtvrtek 7. září 2017

Multikulti víkend

Na facebooku (nebo fejsbůku, jak kdo chce) je aktivní skupina jménem Slováci a Češi v Koreji. A protože už jsme několikrát zúčastnili akce tam uveřejněné, rozhodl jsem se, že bych měl taky přispět. Vybral jsem turistický výlet na kopec, který máme hned za domem. Jednak jsem si troufnul vést tudy jiné lidi, protože už jsme po té cestě aspoň třikrát šli, a za druhé nemuseli jsme brzy vstávat, jako v případě, kdybychom jeli přes celé město. Přihlásili se tři účastníci a dva k našemu překvapení skutečně dorazili. Slovák Michal a Italka Patrizia (ale ta je po mamince poloviční Češka, a přišla hlavně proto, aby si procvičila češtinu). Tím se naše skupina stala výrazně mezinárodní a dostala netušenou dynamiku (například, když Patrizia volala na Michala: "Mluv česky, já nerozumím!"). V pohodové atmosféře jsme po asi třech a půl hodinách dosáhli vrcholu hory:


Tady konečně mohl popustit uzdu své horolezecké vášni i nejmladší člen výpravy:


 Jak se blíží podzim, vzduch se stává průzračnější a jsou lepší výhledy. Máma v Koreji dokonce poznamenala, že už jí to připomíná krajinu u nás doma (musíme domů, začíná blouznit!):


Na cestě dolů jsme si ještě zchladili rozpálené nohy v potoce a pak už jen hajdy bydlet!


V neděli jsme vyrazili do centra Soulu na akci s názvem Friendship Fair 2017. Na náměstí před soulskou radnicí byly postaveny stánky a v každém se prezentovala jedna země. Pro představu, dominantou českého a slovenského stánku byly shodně figurky ze skla.



Musím ale přiznat, že nás víc zaujala druhá rovina přehlídky, kulinářská. Českému stánku nemohlo dominovat nic jiného, než plzeňské, štít je vidět na fotce za mnou:


Pro pořádek dodávám, že my stláskali senegalskou mastnou masovou taštičku, pákistánské tandoori kuře, zapili to jordánským čajem a bulharským jogurtovým nápojem. Naštěstí jsme si stačili připravit žaludek jedním kozlem a lázeňskou oplatkou a celou akci na závěr jistili Plzní, takže se nikomu nic nestalo.

Na závěr ještě plním architektonické okénko "Táta v Koreji vs", tentokrát na téma soulská radnice. Zde bych chtěl vyzdvihnout, jak nápaditě moderní skleněná budova obtéká budovu historickou:






Žádné komentáře:

Okomentovat