pátek 30. června 2017

Rozmarné léto v Soulu (podle mámy v Koreji)

S rostoucími teplotami ve mě roste potřeba skočit do vody a aspoň trochu si zaplavat. Jak už bylo ale zmíněno v jednom z předchozích příspěvků, v Koreji to může být problém, pokud nechcete cestovat tři hodiny metrem na nejbližší pláž (jezery ani rybníky Soul kupodivu neoplývá). Jako kompromisní variantu jsem proto tentokrát vyhlásila návštěvu venkovního bazénu u řeky Han, což mělo tu výhodu, že jsme tam byli mnohem rychleji. Podél řeky se metropolí vine jakýsi park s venkovními bazény, posilovnami, hřišti, kurty a cyklostezkou. Z druhé strany je ohraničen asi osmiproudou silnicí a stěnou sídliště s 30-patrovými apartmány, prostě taková klasická oáza klidu, jak jsme v Soulu zvyklí. Hned u východu z metra jsme narazili na nejvyšší budovu v Koreji, Lotte Tower:


Upřímně, jsme tu tak zvyklí na výškové budovy, že mě to na první pohled až zklamalo, ale věřím, že na skleněné podlaze půl kilometru nad zemí to člověk vidí jinak. 

Cestou kolem cyklostezky pod mostem:


Bazény měly oproti moři u Soulu ještě tu výhodu, že Vás tam těžko mohl sejmout vodní skútr a kvalita vody se neodvíjela od toho, co zrovna vypustili v Číně z chemičky. Nebyla by to ale Korea, aby tu nebylo něco jinak. Tak především, bezpečnost nade vše! Každých cca 50 minut byli všichni hlášením vyhnáni z vody a během následné přestávky se bazény čistily a kontrolovaly, jestli v nich neplave nějaký utopenec. Další bezpečnostní pořadavek se týkal pokrývky hlavy, která byla povinná, i když se člověk zrovna jenom procházel s prckem v brouzdališti. Zřejmě to nemusela být hned plavací čepice, protože vypůjčený slamák plavčíkovi úplně stačil.
K bazénu chodí v Koreji zřejmě 4 typy lidí: 1. děti – normálně blbnou ve vodě, ale mají na sobě plavky s dlouhými rukávy, kraťasy a kloboučky; 2. doprovod dětí, oblečený od hlavy až k patě, málokdy se namočí víc než po kolena; 3. namakaní borci v miniaturních plavkách, co zrovna vylezli z posilovny a solárka (pokud možno s tetováním na vyholené hrudi), jdou se sem odprezentovat, takže plavou jenom trochu, přece jen pod hladinou toho není tolik vidět; 4.cizinci, mají normální plavky, obvykle plavou. Z toho plyne značná výhoda pro cizince, protože se nesráží každé druhé tempo s někým dalším.

 

Snažíme se zapadnout, takže kempujeme na dlažbě a cpeme se nudlema (kromě toho je na fotce zachycena i pěkná ukázka typických plavek):


Mimochodem, plavat se dá i přímo v řece Han, poblíž bazénů je vstup do vody. Viděli jsme několik plavců v neoprénu s bójkami, kteří si to hasili z druhého břehu. Vzhledem k šířce řeky se asi předpokládá, že člověk ví, co dělá, když už tam vleze. Holt Han není Vltava!

Žádné komentáře:

Okomentovat