neděle 18. června 2017

Univerzitní kampusy (podle mámy v Koreji)

Okolí velkých a významných univerzit v Soulu jsou překvapivě natolik zajímavá, že stojí za to, udělat si tam výlet. Univerzitní kampusy bývají umístěné v úpatí hor nebo alespoň kopečků, ten „náš“ je toho zářným příkladem. Na horu Gwanak, na kterou koukáme přímo z našeho bytu, jsme se vydali ještě v rámci dovolené (kdy tu měl Pepa osobní pečovatele alias moje rodiče), takže nám odpusťte menší návrat do minulosti. Na vrcholu hory jsou hned dva chrámy, a jeden z nich je obzvláště fotogenický:

Nenechte se ale mýlit, žádná zenová chvilka klidu Vás tu nahoře nečeká:


Ten druhý chrám má zase výhodu, že v něm dostanete o víkendu oběd zdarma, pokud Vám tedy nevadí, že je vegetariánský a musíte si po sobě umýt nádobí.
Při jednom z dalších výletů jsme skončili v kampusu Ewha Woman University. I ten leží na úpatí kopce (Ansan), ze kterého je parádní výhled na Soul. Kromě toho ho celý obtáčí několikakilometrová turistická lávka vyvýšená nad terénem, takže připomíná stezku v korunách stromů na Šumavě (s tou výhodou, že je zadarmo). 


Samozřejmě, co by to bylo za výlet bez pořádného buddhistického chrámu, že?

Tenhle kampus je o poznání menší, ale o mnoho známější, protože je blíže centru a obklopen dalšími univerzitami (upřímně, každá druhá stanice metra se jmenuje podle nějaké univerzity, kterou má zrovna poblíž). To znamená, že je tu i vysoká koncentrace hospůdek, kaváren a obchodů s oblečením a kosmetikou (ano, všechny naše nejvtipnější ponožky jsme nakoupili tady...). Univerzita, která má v názvu jméno první ženy na světě, sice byla založena americkou misionářkou s cílem vzdělávat ženy, ale nyní už je samozřejmě zpřístupněna oběma pohlavím (tedy nejen pohlavím, že). Najde se tu pár zajímavých architektonických počinů. Korejcům se nejvíc líbí neogotické stavby, protože to je děsná exotika (v popředí třída středoškolaček na exkurzi, aneb vymývání mozků v korejském vzdělávacím systému):


Nás pobavila spíš tahle díra v zemi:


Když už jsem zmínila ty kavárny, tak ještě na závěr dodám, že momentálně dojednáváme s řetězcem kaváren Paik´s Coffee výši honoráře pro Pepu za propůjčení jeho tváře nové reklamní kampani. Při pohledu na fotku je Vám asi jasné, že se na tom pěkně napakujeme:


Žádné komentáře:

Okomentovat