čtvrtek 1. června 2017

Jak v Koreji nezhubnout (podle mámy v Koreji)

V jednom ze starších příspěvků jste se možná dočetli, jak zdravá, kaloricky nepříliš bohatá strava se nabízí ve zdejších jídelnách. Naštěstí tu existuje vhodná kompenzace zdravého životního stylu!
Nedaleko kampusu totiž sídlí vyhlášená pekárna a cukrárna Jean Boulangerie s tradicí od roku 1996. Kdysi o ní byla natočená krátká reportáž a po jejím odvysílání na jednom z korejských kanálů se strhnul takový poprask, že majitel musel celou pekárnu zrekonstruovat a zvětšit její prostory. 
Když jsme šli kolem poprvé, mysleli jsme si, že se tam musí rozdávat něco zadarmo podle délky fronty, která se vinula celým obchodem (mají tam systém ohrádek jako na letištích) a ven ještě několik desítek metrů. Nikoli, to pouze zájemci čekali na čerstvě upečené fazolové koláčky. Nutno podotknout, že Korejci doma prakticky nepečou (trouba v domácnosti není samozřejmost), rozhodně ne sladké koláče a buchty, k snídani nebo odpolední kávě si ale rádi něco sladkého dají úplně stejně jako my. Nic jako levné sezónní ovoce tu taky zrovna nemají, takže potřeba spotřebovat úrodu jablek do štrúdlu je moc netrápí.
Mimochodem, náplň ze sladkých červených fazolí je tu skoro ve všem, je to taková asijská analogie náplně makové. Naštěstí se na ní dá zvyknout, časem dokonce hrozí, že ji budete vyhledávat... 

    

Oproti českým pekařstvím a pekárnám je tu několik rozdílů. Tak především, zatímco v Čechách je největší frmol a taky výběr zboží brzo ráno, tady se otvírá až v osm, je tu klid a vyprodávají se zbytky ze včerejška. Naopak, největší nabídka a nejdelší fronty se dají očekávat po šesté večer, otevřeno mají až do desíti. Každá druhá věc se tu jmenuje bread, čili chleba, ale s chlebem to nemá do činění vůbec nic. Nejblíž tomu jsou francouzské bagety, jinak je skoro všechno sladké. Bohužel i věci, které sladké být rozhodně nemají, třeba toust se šunkou a sýrem... 
Na následující fotografii je zachycen pult s dorty, což je kapitola sama pro sebe. Tradice bohatě zdobených dortů prý přišla z Japonska. Bohatě zdobený dort znamená jen tak pro představu například korpus s krémem ozdobený větrníky, které jsou ozdobené kostičkami brownies, které jsou ozdobené jahodami, a případně blikajícím vánočním stromečkem, pokud jsou zrovna Vánoce (dort je tu vánoční "tradice", nic jako cukroví se nevede). 


A na vrchol zdobení svíčky pro oslavence, samozřejmě...


Ale těžištěm sortimentu nejsou dorty, je to každý den 20 - 30 druhů pečiva. Menší část je slaná, tedy bohužel spíš sladko-slaná. To jsou různé sendviče, zapečené párky a česnekové bagety...
Větší část pečiva je sladká, převážně jsou plněné. Pár kousků prověřených naším důkladným průzkumem je níže.

Těsto je podobné loupákovému a náplň je tvaroh (resp. krémový sýr) a čokoláda:






Tady je těsto tenké, celé obalené vrstvou drobenky a náplň je krém s černým sezamem:



Na poslední fotografii je zachycen jeden z bestsellerů. Jde vpodstatě o kostičky brownies naházené do formy na muffiny a zalité solidním množstvím čokolády, která tu je ve funkci lepidla, nebo spíš malty...
Tak co, už víte, jak si tu udržet váhu?



4 komentáře:

  1. Já mám tedy fazolovou pastu ráda i jenom tady ze zkušeností ze Sapy. A tak doufám, že nám jí trochu přivezete třeba...

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, a Honzo, všecko nejlepší!!

    OdpovědětVymazat
  3. Jdu si dát něco sladkýho, ať se mi líp kyne :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za přání. Přivézt něco určitě budeme zkoušet, snad to cestu vydrží. To víte, ale nejlepší je si sem rovnou pro něco přijet! ;-)

    OdpovědětVymazat