neděle 18. prosince 2016

Bydlíme!

Už jsme se jakž-takž ubytovali v BK International House.
BK International House
BK House je taková kolej pro zahraniční pracovníky SNU (Seoul National University), má 2 části. V části B jsou garsoniéry, v té bydlela Maruška letos na jaře. V části A, kde bydlíme my, malé byty, my máme 3+kk.
 Byty jsou zařízeny. Ale oba typy bytů mají přibližně stejné množství nábytku. To v praxi znamená, že garsoniéra je nábytkem naplněna tak akorát. A náš nový byt má zase dost volné podlahové plochy. Třeba jeden pokoj je úplně bez nábytku. V obýváku s kuchyňským koutem je tipněte si: ano, kuchyňský kout a navíc ještě stolek pod televizi. Celé zařízení místnosti se vejde na jednu fotku:

Obývák + kk
Počítám, že výhody tohoto uspořádání pocítíme při uklízení. Vlastně už jsem pocítil. Vytírání opravdu nic nepřekáží a není potřeba utírat prach z poliček, které tu nejsou.

Ačkoliv je ubytování myšleno pro rodiny, je tu jen jedna postel pro dva. A dětská postýlka už vůbec. (Mimochodem, nákup dětské postýlky vydá na jeden výživný článek.)

Ale máme balkón. Délky kulečníkové dráhy. Zasklený velkými okny s hliníkovými rámy, kterými báječně utíká teplo. Počítám, že to "oceníme" jak teď v zimě, tak později v létě. Celá situace je ještě pikantnější. Na balkóně se nachází pračka, radiátor klimatizace, plynový kotel, který nám hřeje teplou vodu na mytí a také topí. A celkem 6 kohoutků na vodu. Tedy dost potrubí. A pochopitelně je tu nebezpečí, že v mrazech může cokoliv z toho zamrznout. Ano, v Koreji mrzne, -15 °C tu není nic nenormálního. Takže je vydáno nařízení, že v zimním období se nesmí zavírat velká posuvná okna z bytu na balkón. Aby byl neustále vytápěn teplem z bytu!
Balkón
Naštěstí kotel a podlahové topení je natolik výkonné, že nemáme problém. Jen je člověku líto, že topí pánu bohu do oken.

V BK House nám nehrozí, že bychom někde zapomněli klíče od dveří. Žádné klíče nemáme. Do pokoje se dostaneme na číslicový kód a do budovy na číslicový kód spojený se scanem hřbetu ruky.


Scaner hřbetu ruky. I s návodem.


Ale celkově je bydlení příjemné, u BK je zastávka autobusu veřejné dopravy, je tu klid, pořádek. Okolo je dost stromů, kousek dál park a malinkatý chrám. A máme pěkný výhled na horu Gwanaksan, na jejímž úpatí se areál univerzity nachází. Foto výhledu vám nabídnu příště, teď ho nemám a venku je noc. Jdu spát, dobrou!

Žádné komentáře:

Okomentovat