neděle 9. července 2017

Korejské střípky, aneb co se nevešlo I

Aktuálně o počasí

Dorazil monzun. To znamená časté lijáky, téměř pořád zataženo, teploty přes den se drží kolem 28°C a v noci neklesají moc pod 25°C, vlhkost se drží mezi 80 a 90 procenty, někdy určitě i víc. Jestli jsem někdy chtěl zažít vlhké tropické dusno, tak teď ho mám. Ale už po krk a to takové počasí trvá jen něco přes týden. Až z Ameriky se mi smějí, že jsem doma zavedl trenkovou módu. Bodejť ne, když se ve více vrstvách oblečení při každém pohybu zpotím, jak ta pověstná vrata od chlíva. A venku už zase prší...

Takhle vypadala předpověď z minulého týdne. Pro Soul platí horní řádka:


Převážení nákladu

Korea je rozvinutá země, aut je tu mnoho a taky mnoho nákladních. Ale s oblibou se pro převážení nákladu používají i jiná vozidla. Třeba tříkolky:


 Nebo i podomácku vyrobené čtyřkolky:


Ale nejrozšířenější jsou skútry a malé motorky. Nejčastejší varianta je tato:


Používá se pro odvoz odpadů, přivážení nákupů, pizzy, grilovaných kuřat a obědů vůbec. Je naprosto běžné, že poslíček přiváží studentům jídlo na terasu menzy, případně je shání kdesi na louce v areálu univerzity.


Přebráním klíčků od takové motorky získáváte neskutečnou moc. Rázem pro vás neplatí dopravní předpisy a jediným omezením je přilnavost pneumatik, výkon motoru a rychlost vlastních reakcí. Poslíčci běžně jezdí po chodnících, skrz podchody a úzké uličky trhů, nemusí respektovat červenou na semaforu, rychlostní omezení jsou dána tím, co zrovna motorka zvládne. Přednosti není potřeba moc dávat, úzká motorka se vždycky do nějaké skuliny vejde. Na druhou stranu jsem neviděl, že by takový poslíček boural, nebo zavadil o člověka.

Motorky jsou svérázně po domácku upravovány. Samozřejmostí je obrovská ložná plocha, mnohdy se kvůli ní prodlužuje zadní kyvná vidlice a přidává druhý pár tlumičů. Hitem jsou plastové revmaplechy, chrániče rukou ve tvaru obrovských rukavic pevně přidělaných k motorce, plexi, různobarevná světýlka a klaksony od náklaďáků. Takový stroj pak jezdí celoročně, bez ohedu na počasí, ve slejváku, horku, mrazu. Viděl jsem několik skútrů bez zaváhání vyjet kopec s námrazou, na kterém ztroskotalo tak 90% aut a autobusů.


Fotografie z cest
Znáte někdo tuto značku?


Povedená lavička lákající k posezení (kromě mámy v Koreji, která na ni pózovat důrazně odmítla):


Žádné komentáře:

Okomentovat